Lečenje srca "bez noža"
Novom metodom lečenja, radiofrekventnom ablacijom omogućeno izlečenje fatalnog "lupanja srca"
02.08.2008
Izvor:IkVBV press
Lečenje srca "bez noža"

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici ovih dana prvi put je urađena radiofrekventna ablacija (toplotom koja modifikuje električnu sprovodljivost tkiva) fascikularne ventrikularne komorske tahikardije, čiji impuls potiče iz leve komore srca. To je savremena i izuzetno zahtevna intervencija, čak i za svetske zdravstvene centre ovog tipa, jer je ekstremno teško locirati mesto uzroka ovakvog ubrzanog srčanog rada. Takav zdravstveni problem životno ugrožava bolesnika i predstavlja pretnju za njegovu potencijalnu iznenadnu smrt.

Nova metoda predstavlja i novu terapijsku mogućnost nehirurškog lečenja bolesnika u Institutu za KVB Vojvodine, kojom se sprečava često fatalno "lupanje srca" i pomoći će u lečenju bolesnika sa njegovim nepravilnim radom (spor-bradikardija, brz-tahikardija).

Tim kardiologa-ritmologa-elektrofiziologa koji su pored elektrofiziologije, u procedure koje se sa uspehom sprovode na Institutu za KVB Vojvodine uveli i intervencije lečenja poremećaja srčanog ritma savremenom metodom radiofrekventne ablacije ("bez noža"), su prof. dr Dragan Kovačević, dr Željko Vodopivec i prim. dr Zoran Čanković (svi Institut za KVB Vojvodine), u saradnji sa dr Dejanom Vukajlovićem (Institut za KVB Dedinje, Beograd).

Bolesnik kom je urađena ova metoda više nema rizik od iznenadne smrti, izbegnuta je ugradnja preskupog kardioverter defibrilatora, bezbolnija je od metode kojom se ranije radilo  i koja se zove elektro-ablacija (strujom) a kvalitet života je doveden na normalu.

Visokom tehnologijom, elektrokateterima i najmodernijom angio salom koja omogućava primenu radiofrekventne ablacije, intervencije na srcu koje nepravilno radi se lakše sprovode, doziraju i plasiraju termoimpulsi na mesto komplikacije, uz manje šanse za incidentom, preciznija je i ima bolje efekte izlečenja bolesnika.
Bolesnik posle ovako izvedene intervencije nema dalje potrebe za lečenjem, bolničkim tretmanom i upotrebom medikamenata. Time se postiže značajna ušteda, bolji standard života i veliki konfor za pacijente koji više nemaju subjektivnih tegoba i potpuno prekidaju sa terapijom, postaju radno sposobni.

U novoj angio sali poslednje generacije, u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, u kojoj se bolesnicima rade kateterizacije i ugradjuju stentovi od početka njenog rada u julu mesecu 2006. godine, lekari Odeljenja za ispitivanje poremećaja srčanog ritma, elektrofiziologiju i pejsmejkere, od decembra meseca rade i programe za ispitivanje elektrofiziologije rada srca kojim se ispituju uzroci poremećaja srčanog ritma.

U poslednjih osam meseci radiofrekventnom ablacijom na IKVBV uspešno se rešavaju problemi tahikardije (ubrzan rad srca), predkomorske (supraventrikularne) tahikardije, WPW sindrom (vrsta urođene tahikardije koja ovom metodom leči bolesnika za ceo život bez potrebe daljeg korišćenja lekova) kom se ablatira aberantni put i sa desne i sa leve strane. Takođe se radi i restituisanje sinusnog normalnog ritma kod atrijskog flatera (treperenja pretkomora), kao i stabilizovanje preskakanja ritma srčanog rada fokusiranog prevashodno u desnoj komori srca.

Nova metoda predstavlja i novu terapijsku mogućnost nehirurškog lečenja bolesnika u Institutu za KVB Vojvodine, kojom se sprečava često fatalno "lupan
Pretraga lekara

po prezimenu

po specijalizaciji

po klinici ili odeljenju