Smanjene liste čekanja
Sve liste čekanja su značajno smanjene u odnosu na period pre četiri godine. Pacijenti u proseku čekaju maksimalno šest meseci, za razliku…
22.10.2009
Izvor:IkVBV press
Operacije srca za 6 meseci umesto za 6 godina

Sve liste čekanja su značajno smanjene u odnosu na period pre četiri godine.
U okviru Klinike za kardiohirurgiju na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, trenutno na neku od intervencija čeka oko 510 pacijenata (za bajpas oko 310 pacijenata, a za valvule-srčane zaliske oko 200). Ovi pacijenti u proseku čekaju maksimalno šest meseci, za razliku od pre četiri godine, kada su na intervenciju čekali i do 6 godina.

Za kateterizaciju na listi čekanja je trenutno oko 300 pacijenata koji u proseku čekaju oko dva i po meseca. Kada je reč o stentovima, 14 bolesnika je trenutno na listi čekanja, a svi stentovi budu implantirani u mesec dana, dok lista čekanja za pejsmejkere ne postoji. Treba napomenuti da se svi hitni pacijenti, a takvih je više od 50 odsto, zbrinjavaju odmah. Takođe, Institut će i u budućnosti nastaviti svoje aktivnosti u pravcu daljeg smanjenja lista čekanja, što će biti omogućeno opremanjem i otvaranjem već izgrađenog aneksa Kamenica 2, rekonstrukcijom postojećih objekata (veći broj sala i bolesničkih postelja), kao i otvaranjem dnevne bolnice. U objektu Kamenica 2 Institut za KVB će dobiti dva sprata, na kome će biti novo savremeno Odeljenje za elektrofiziologiju, tj. za ugradnju pejsmejkera i poremećaje ritma. Zatim, tu će biti smeštena nova intenzivna kardiohirurška jedinica, na mestu stare intezivne jedinice biti izgrađena nova operaciona hibridna sala, a od postojeće tri operacione sale, jedna će biti proširena).

Više od polovine pacijenata hitni slučajevi
Kardiohirurgija na Institutu za KVB Vojvodine radi i iznad maksimuma svojih kapaciteta - nijedan pacijent se ne odbija za operacije, radimo najteže kardiohirurške intervencije. Podsećamo da su više od polovine primljenih pacijenata hitni slučajevi, kao i da našu uspešnost potvrđuju podaci da su sve liste čekanja značajno smanjene, kao i to da pacijenti na lečenju u Institutu ostaju, u proseku, osam umesto deset dana, čime je povećana prohodnost pacijenata.
 

IKVBV radi i iznad maksimuma svojih kapaciteta - čak više od polovine primljenih pacijenata hitni slučajevi
Pretraga lekara

po prezimenu

po specijalizaciji

po klinici ili odeljenju