Stres - rizik za srce novinara
Više od trideset novinara iz Novog Sada i Beograda obavilo je besplatan pregled srca i krvnih sudova u Institutu za kardiovaskularne bolesti…
04.06.2010
Izvor:IKVBV
Pregled za predstavnike najstresnije profesije

Kao pripadnici, po analizama Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne organizacije rada, jedne od najstresnijih profesija na svetu, više od trideset novinara iz Novog Sada i Beograda obavilo je pregled srca i krvnih sudova u jednoj od vodećih kardiovaskularnih ustanova u regionu jugoistočne Evrope - Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine (IKVBV) u Sremskoj Kamenici.

„Ovu posetu organizovali smo ne samo da bismo skrenuli pažnju na stres, koji je pored ostalog jedan od najvažnijih faktora rizika za srčane bolesti, od kojih u Srbiji i dalje umire naviše ljudi – čak 50 od 100 građana u Srbiji umre zbog kardiovaskularnih problema, odnosno svaki drugi", podsetila je Prof. dr Nada Čemerlić Ađić, direktorica Instituta za KVB Vojvodine, i dodala „nego i da pokažemo da je ovakva ustanova kao što je naša otvorena za sve kojima je potrebna. U profesionalnom smislu, pored novinara i nas lekara, najugroženiji su još piloti, lekari, policajci i državni funkcioneri. Novinari, koji retko kada mogu da izdvoje vreme da se pregledaju, imali su priliku ovoga puta da to učine, promovišu ostalim ljudima preventivne preglede, prekontrolišu svoje zdravlje i izveštavaju sa ovog skupa - spojili smo u jednom događaju njihov pregled i omogućili im da istovremeno rade svoj posao. Moram da priznam da kolege koje smo pregledali sve u svemu imaju bolje zdravstveno stanje nego što bi se očekivalo, imajući u vidu da su naši novinari osim problema koje imaju sve njihove kolege u svetu, imali i mnoga druga teška iskustva izveštavajući iz ratova, blokada i najtežih situacija stresnih i za pojedinca i za društvo.

Institut u Kamenici je elitna ustanova: po profesionalnosti, sa dvadeset tri doktora nauka, dvadeset jednim magistrom, dva primarijusa i pedeset subspecijalizanata; i po opremljenosti, sa četiri miliona evra ulaganja u najsavremeniju opremu u lečenje i dijagnostiku. Poslednjih nekoliko godina, svi parametri – uspešnost lečenja, skraćivanje čekanja, broj zahvata, kao i projekti humanizacije instituta, njegove tehnološke unapređenosti i savremeni menadžerski pristup – pokazuju pozitivne rezultate.

Novinarski posao svrstan je među najstresnije profesije u svetu!
Pretraga lekara

po prezimenu

po specijalizaciji

po klinici ili odeljenju