Evropa operiše u Kamenici
Prvi put u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici je transplantiran humani srčani zalistak 35-togodišnjoj pacijentkinji…
16.04.2010
Izvor:IKVBV press
Dr Kalangos transplantirao srčani zalistak u našem Institututu

U razmaku od samo par dana i drugi svetski priznati kardiovaskularni hirurg operisao u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine.

Prvi put u Institutu za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, u subotu, 14. marta 2010. godine je transplantiran humani srčani zalistak 35-togodišnjoj pacijentkinji iz Novog Sada.

Komplikovani kardiohirurški zahvat uspešno je uradio svetski priznati kardiovaskularni hirurg Prof. dr Afksendios Kalangos, šef Kardiohirurgije Univerzitetske bolnice u Ženevi (Švajcarska), uz asistenciju hirurga i medicinskog osoblja Instituta u Sremskoj Kamenici.


Raduje ga stručnost domaćih lekara  - Prof. dr Afksendios Kalangos

Pacijentkinja je do svoje desete godine dva puta operisana u Londonu, a srčani zalistak koji je onemogućavao normalno snabdevanje pluća krvlju, danas je konačno zamenjen homograftom (humani srčani zalistak specijalno pripremljen za ovu operaciju), koji je donirala Fondacija NJ.K.V. Princeze Katarine.

- Zahvaljujući dobijenom srčanom zalisku, ovoj pacijentkinji je omogućeno normalno snabdevanje pluća krvlju. Raduje me što sam danas u Institutu u Kamenici koji stalno edukuje svoje stručnjake i unapređuje hirurgiju urođenih srčanih mana, u korak sa svetskim trendovima. Četiri godine sarađujem sa bolnicama u Srbiji i primećujem da postoji solidan broj pacijenata koji čekaju na ovakvu intervenciju. Izuzetno je značajno što je Institut odlično tehnički opremljen i što ima lekare stručno edukovane i spremne da se uključe u Internacionalni projekat za lečenje ovih veoma komplikovanih pacijenata, u saradnji sa Fondacijom NJ.K.V. Princeze Katarine, koja je već pomogla raznim donacijama u opremanju bolnica i lečenju ovakvih bolesnika. Nadam se da će se i ostale bolnice koje rade kardiovaskulanu hirurgiju uključiti u ovaj međunarodni program. Prilikom dolaska u Vašu zemlju pregledao sam nekoliko veoma mladih pacijenata od 14 i 15 godina koji zahtevaju transplantaciju, i njihovo zbrinjavanje će biti moj sledeći izazov - izjavio je Prof. Kalangos, lekar sa tridesetogodišnjem iskustvom u dečijoj kardiohirurgiji i operacionom lečenju urođenih srčanih mana.

Međunarodna saradnja, kao jedan od najvažnijih načina za stalno napredovanje i usvajanje novih medicinskih procedura, uz obezbeđivanje medicinskih usluga vrhunskih svetskih stručnjaka domaćim pacijentima, jedan je od načina na koji Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine (IKVBV) uspeva da stalno bude među najuspešnijima u toj oblasti i jedna od vodećih ustanova u regionu. U samo nekoliko dana, na Institutu su operisali Prof. dr Afksendios Kalangos iz Ženeve i Prof. dr Eduard Kifer iz Pariza, koji je pre nekoliko dana uradio izuzetno komplikovanu operaciju arterijskog luka životno ugroženoj pacijentkinji.


Komplikovane operacije kao rutina - Prof. dr Eduard Kifer

- Međunarodna saradnja, stalna edukacija kadrova i kontinuirani tehnološki napredak omogućavaju pomoć u Institutu u Kamenici i onim bolesnicima koji su trebali da budu operisani u inostranstvu. Stalno pratimo visoke svetske standarde, Institut u Kamenici ogroman značaj pridaje praćenju globalnih medicinskih trendova, a dolazak ovakvih imena prilika je da se na licu mesta upoznamo sa tehnikama i radom velikana kardiovaskularne hirurgije, kao što su gosti koji su nas posetili u samo nekoliko dana. Činjenica da su oni došlu uz pomoć Ambasade Francuske, odnosno "Fondacije Nj.K.V. Princeze Katarine", potvrđuje da uživamo veliki ugled i poverenje različitih institucija - rekla je Prof. dr Nada Čemerlić Ađić, direktorica IKVBV.

- Naravno, osim gostujućih hirurga najvišeg evropskog i svetskog ranga, mi već tradicionalno sarađujemo i sa bolnicom Leko (Lecco) iz Italije i Karolinskim institutom u Švedskoj, dok je nova saradnja u regionu ostvarena i sa Klinikom Tuzli. Naši lekari takođe bivaju pozivani da učestvuju u pojedinim zahvatima u institucijama širom Evrope, SAD i u drugim delovima sveta. Ta vrsta međusobnog prožimanja je jedini mogući način savremenog lečenja naših bolesnika, jer medicina u svetu ide toliko brzo napred da ju je moguće pratiti samo neposrednim učešćem, zbog čega je nužno da stalno idemo u korak sa svetom - dodala je direktorica IKVBV Prof.dr Čemerlić.


U koraku sa najvišim svetskim standardima - Prof. dr Nada Čemerlić Ađić

Institut primenjuje najnovije medicinske procedure i zahvate čime svakodnevno doprinosi smanjenju stope mortaliteta kardiovaskularnih bolesnika, poseduje najmoderniju opremu. Svih visoko specijalizovanih 90 lekara zajedno sa kompletnim osobljem bolnice, postižu zavidne rezultate, naročito u poslednje četiri godine kada je smanjena lista čekanja kardiohirurških intervencija sa šest godina na, u proseku, šest meseci, smanjen broj dana lečenja sa deset na osam, a za 42 odsto je povećan broj primljenih pacijenata kojima je pružena pomoć.

Stručnost osoblja glavni potencijal
Institut za KVB Vojvodine je uspešne rezultate postigao isključivo zahvaljujući stručnosti svojih lekara i medicinskog osoblja, opremljenosti i posvećenosti pacijentima, a kao jedna od vodećih kardiovaskularnih ustanova u zemlji, podržava sve napore koji dovode do poboljšanja opšte zdravstvene situacije svih građana Srbije.

Komplikovani kardiohirurški zahvat uspešno je uradio svetski priznati kardiovaskularni hirurg Prof. dr Afksendios Kalangos, šef Kardiohirurgije Univer
Pretraga lekara

po prezimenu

po specijalizaciji

po klinici ili odeljenju